”Världens smartaste tandklinik” visas på Swedental

Besök framtidens tandvårdsklinik på Swedental 14–16 november! ”Världens smartaste tandklinik” byggs upp på mässgolvet. Som modell står den helt nya, futuristiska Idun-kliniken i Umeå.
– Det vi utvecklar här kan alla dra nytta av, säger Anna-Maria Stenlund Berggren, tf tandvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting.

Folktandvården Idun i Umeå invigdes i september. De lösningar som introducerats där finns också i den demoklinik som visas på Swedental. På mässan visas patientens resa genom kliniken. Man börjar med att checka in på datorstationen vid entrén. Det finns ingen mänsklig receptionist. Men väl en digital: AIDA (Artificiell Intelligent Dental Assistent) som dyker upp och frågar om hon kan hjälpa till med något.– AIDA är en liten söt robot som aktiveras på en stor skärm, i samma stund patienten går in i väntrummet, förklarar Anna-Maria Stenlund Berggren.

– Patienten kan prata med AIDA. Ställer man en fråga, till exempel var toaletten ligger, så svarar hon. Vi har lagt in de 100 vanligaste frågorna. Får AIDA en fråga hon inte kan svara på går en signal till den i personalen som är lounge-ansvarig, som då beger sig till väntrummet för att hjälpa till. Patienten slår sig så småningom ned i en digital behandlingsstol som kan spara mängder av verksamhetsdata kopplat till incheckningstid, hur länge patienten är i stolen, hur länge tandläkaren borrar, etc. Själva journalföringen sker röststyrt via ett vokalt dikteringssystem.
– Det innebär att tandsköterskan inte behöver vara inne i behandlingsrummet för att anteckna status, hon kan göra andra saker. Och varken tandläkare eller tandhygienist behöver skriva in i datorn, det de säger går direkt in i journalen.

– Systemet är otroligt tidsbesparande och smått revolutionerande för hur vi ska arbeta på klinikerna, säger Anna-Maria. Fjärrstyrd vård är en annan tidsbesparande investering.
– På mässan visar vi Hololens, alltså hur vi kan arbeta med hologram och mixed reality. Det innebär till exempel att vi kan anlita specialister som finns på något annat ställe för att undersöka och behandla en patient på kliniken.

– Det är viktigt för oss i Västerbotten, där vi kan ha 40 mil mellan klinikerna. Hela vårdflödet på kliniken är genomtänkt och integrerat: med digitala verktyg lyfter man snabbt och enkelt in kliniska foton, röntgen och scannade bilder. Digitala avtryck går direkt till ett tandtekniskt labb, anslutet till kliniken. Där görs en CAD-modell, ett färdigt implantat tas fram och levereras till tandläkaren samma dag. Allt görs klart under ett och samma patientbesök. Kliniken i Umeå fungerar som en testbädd som hela tandvården kan dra nytta av, menar Anna-Maria Stenlund Berggren:
– Världens smartaste tandklinik är ju en vision. Men målet, om det fungerar bra, är att kunna implementera de digitala hjälpmedlen i hela organisationen. Inte bara hos oss i Västerbotten, utan kanske över hela landet.