Utställarartikel: Svenska tandläkare – Inte som andra!

Många tror nog att vi arbetar på liknande sätt vid unit och stol i alla länder, men så är inte fallet. Att jobba med plant liggande patient och ha instrumentbryggan över patienten är ett skandinaviskt sätt att arbeta.

Hur ska då en behandlingsenhet vara anpassad?
För att det ska fungera så bra som möjligt att jobba på ett skandinaviskt sätt bör unit och stol vara optimerad för detta. Stolen ska vara smal vid axlarna så att både tandläkare och tandsköterska får gott om plats och kan komma nära patienten. Instrumentbryggan ska vara liten och smal, dels för att hålla instrumenten samlade, så att tandläkaren kan ta instrumenten utan att förändra sitt läge och utan att lyfta blicken, dels för att inte ”skrämma” patienten med en stor brygga över sig.

Hela tandvårdsteamet ska få de bästa ergonomiska förutsättningarna
Många tandläkare, hygienister och sköterskor har problem med rygg och nacke. Detta kommer sig ofta av att man jobbar i låst ställning, samt gör många små vridningar i rygg och nacke varje dag. För att minimera detta krävs det att allt som tandläkaren och hygienisten ska använda under behandlingen ska ses och nås i en 30gradig vinkel från behandlarens synfält.

Enkla hygienrutiner
Ett annat alltid aktuellt ämne inom svensk tandvård är hygien. Allt ska kunna rengöras på ett ordentligt sätt. Det är ett faktum att plast slits av upprepad desinficering med alkoholbaserade medel. För att försäkra sig om att behandlingsenheten håller sig i gott skick i många år bör man titta på en unit i beständigt material, t.ex. aluminium. Övrigt som är viktigt att tänka på är att ytorna ska vara rena och släta, lätta att torka av, utan skrymslen där smuts och bakterier kan sätta sig.

Skandinavisk behandlingsenhet
Det finns ett stort utbud av behandlingsenheter på marknaden, allt efter tycke och smak. Men vill du välja en behandlingsenhet som har designats med stort fokus på det skandinaviska arbetssättet bör du titta på UnicLine S som finns i Svensk Dentalservice monter, säger Niklas Holmbom, ordförande i Svensk Dentalservice. S:et i UnicLine S står just för skandinavisk. Behandlingsstolen är smal vid axlarna, bryggan är liten och smal och rätt placerad. Dessutom projiceras instrumentinställningarna från bryggan ner på patientens kropp vilket gör att tandläkaren slipper ytterligare ett moment där man lyfter blicken och vrider nacken. Bryggan är helt slät och tillverkad i glas, vilket gör den lätt att rengöra. UnicLineS är en av de få utrustningar som är tillverkad i pulverlackad aluminium – en unit som håller sig snygg år ut och år in utan gulnande och sprucken plast.